Gedachten

DE GEDACHTEN ACHTER HET WERK 

Carla van den Hurk is een kunstenares die de emoties blootlegt die begraven zijn in het innerlijk. Jarenlang heeft ze gezocht hoe je zichtbaar maakt wat niet zichtbaar is: je intieme gevoelens en gedachten, je ongeziene emotie. Het werk van Carla van den Hurk wordt getypeerd door beelden van extreem menselijk geweld, misbruik en executies. Niettegenstaande pijn en geweld zijn vertrouwde thema’s binnen haar werk.

Aangezien Carla vooral fotografische bronnen uit kranten en tijdschriften gebruikt, heeft zij een groot archief aan zelfgeschoten snapshots, duizenden foto’s gescheurd uit tijdschriften en kranten. Haar beelden zijn echter nooit een letterlijke weergave van de foto’s: ze geeft er en eigen draai aan. Haar karakteristieke kleurenpalet is oranje, grijs en crème. Zij maakt het model niet-identificeerbaar. Carla kiest veelal politieke items om een emotie te verbeelden.

In 2008 maakte ze beelden van wat er in de wereld afspeeldt: een vrouw die de kredietcrisis inluidt, Obama als eerste zwarte president, Chinezen in opmars.

In 2010 maakte ze beelden van de paters en priesters naar aanleiding van de sexschandalen in de katholieke kerk In tegenstelling tot het beeld dat een priester door zijn sociale status vroeger onschendbaar was en als Man van god boven alle verdenking stond, worden al eeuwenlang priesters en andere katholieke ambtsdragers incidenteel van verschillende vormen van seksueel misbruik beschuldigd, soms spontaan, soms met duidelijke (kerk)politieke en ideologische bedoelingen. Carla verbeeldt de pijn die de daders zelf doormaken.

In 2011 heeft ze en zelfportret gemaakt, een beeld dat ligt in de stand van haarzelf in bed. Ik heb veel pijn en onverwerkte emoties, aldus Carla, pijn die niemand ooit ziet, ik ben een vrolijke meid voor de buitenwereld.

In begin 2013 maakte ze en beeld van Phan Thi Kim Phuc ter ere van haar 50ste verjaardag. Kim Phuc werd bekend doordat zij naakt te zien was op de bekendste foto uit de Vietnamoorlog. Als gevolg van de napalm liep zij derdegraads verbrandingen op. De pijn die niemand ooit nog ziet staat op haar inmiddels oudere gezicht in het werk van Carla.