Biografie

CURRICULUM VITAE

OPLEIDING:

1999 – 2003 Kunstopleiding: Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg

Carla studeerde af op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Na haar afstuderen specificeerde zij zich in het verbeelden van de innerlijke emotie.

Eerst in 2-D, later in 3-dimensionaal werk. 

Haar beelden zijn confronterend en hebben een enge, afschrikwekkende associatie met de dood. 

Toch heeft Carla niets met skeletten en graftomben. Zij wil vooral de emotie weergeven. 

Momenteel werkt ze aan een werk gebaseerd op de oorlog in Syrie. 

Ook dit werk zal gaan over de ongeziene emotie.

Exposities:

Opening Open Atelierroute 2010 Theatervoorstelling Een kunstenaar verbeeldt

Oktober 2014: groepsExpositie Open ateliers Den Bosch

22 juni 2014: SecretArtwork met een expositie op Landgoed Bergvliet in Breda.

28 nov 2013- 5 jan. 2014 Den Bosch SoloExpositie in De Culturele Bazaar

september 2013 Den Bosch Expositie Dock 5234

Oktober 2012 Expositie

2010 Open atelierroute Den Bosch

Publicaties:

Persbericht Culturele Bazaar 18 nov 2013

Omroep Brabant: 27 november 2013

Secret Artwork Mei 2014

DE GEDACHTEN ACHTER HET WERK 

Carla van den Hurk is een kunstenares die de emoties blootlegt die begraven zijn in het innerlijk. Jarenlang heeft ze gezocht hoe je zichtbaar maakt wat niet zichtbaar is: je intieme gevoelens en gedachten, je ongeziene emotie. Het werk van Carla van den Hurk wordt getypeerd door beelden van extreem menselijk geweld, misbruik en executies. Niettegenstaande pijn en geweld zijn vertrouwde thema’s binnen haar werk.

Aangezien Carla vooral fotografische bronnen uit kranten en tijdschriften gebruikt, heeft zij een groot archief aan zelfgeschoten snapshots, duizenden foto’s gescheurd uit tijdschriften en kranten. Haar beelden zijn echter nooit een letterlijke weergave van de foto’s: ze geeft er en eigen draai aan. Haar karakteristieke kleurenpalet is oranje, grijs en crème. Zij maakt het model niet-identificeerbaar. Carla kiest veelal politieke items om een emotie te verbeelden.

In 2008 maakte ze beelden van wat er in de wereld afspeeldt: een vrouw die de kredietcrisis inluidt, Obama als eerste zwarte president, Chinezen in opmars.

In 2010 maakte ze beelden van de paters en priesters naar aanleiding van de sexschandalen in de katholieke kerk In tegenstelling tot het beeld dat een priester door zijn sociale status vroeger onschendbaar was en als Man van god boven alle verdenking stond, worden al eeuwenlang priesters en andere katholieke ambtsdragers incidenteel van verschillende vormen van seksueel misbruik beschuldigd, soms spontaan, soms met duidelijke (kerk)politieke en ideologische bedoelingen. Carla verbeeldt de pijn die de daders zelf doormaken.

In 2011 heeft ze en zelfportret gemaakt, een beeld dat ligt in de stand van haarzelf in bed. Ik heb veel pijn en onverwerkte emoties, aldus Carla, pijn die niemand ooit ziet, ik ben een vrolijke meid voor de buitenwereld.

In begin 2013 maakte ze en beeld van Phan Thi Kim Phuc ter ere van haar 50ste verjaardag. Kim Phuc werd bekend doordat zij naakt te zien was op de bekendste foto uit de Vietnamoorlog. Als gevolg van de napalm liep zij derdegraads verbrandingen op. De pijn die niemand ooit nog ziet staat op haar inmiddels oudere gezicht in het werk van Carla.